Kiwi Faktid

{h1}

Kiwi on uus-meremaal väike lendu mitteelatav lind.

Kiivid on pirnikujulised, lendavad lindid, pikad jalad ja nokk. Kuigi nad näevad karusnaha kaetud, on kiividel tegelikult õhuke, juuksekujulised suled. Nende lähimad sugulased on emu, jaanalind, kassaari ja reha.

Suurus

Kiivis on umbes kana suurus. On viis liiki. Suurim on Põhja-pruun kiiv, mis kasvab kuni 20 kuni 25 tolli (50 kuni 65 sentimeetrit) ja kaalub 3,2 kuni 11 naela. (1,4 kuni 5 kilogrammi). Väikseim on väike märgistatud kiiv. See kasvab kuni 14-18 tolli (35 kuni 45 cm) ja kaalub 4,3 naela. (0,8 kuni 1,9 kg).

Kiwi lihaste jalad moodustavad ligikaudu kolmandiku kogu kehakaalust ja San Diego loomaaedade kohaselt võib kiivi inimest üle kanda.

Kiivide tiivad on pisikesed, umbes 1 tolli (3 cm) võrra. Igal tiival on otsa väike küünis, kuigi küünal pole teadaolevat kasutamist.

Elupaik

Kivisid leidub ainult Uus-Meremaal metsades, kiltkivil ja rohumaadel. Nad magavad nurkades, õõnsad palgid või tiheda taimestiku all.

Suur täpiline kiiv.

Suur täpiline kiiv.

Krediit: Lakeview Images / Shutterstock

Harjumused

Kiivid on tavaliselt öösel, mis tähendab, et nad magavad päeva jooksul ja on öösel aktiivsed. Kogu õhtul veedavad nad aega toiduga.

Kui see ei ole söödaks, ta patrullib oma territooriumi. See jätab maha väga lõhnavad väljaheited, et oma ala märgistada kõnniteel. Ainuüksi tema territooriumil lubatud kiivid on tema abikaasa, tema noor ja täiskasvanud lapsed. Kui mõni teine ​​kiiv läheb teise territooriumile, võitlevad nad.

Toitumine

Kiivid on kõikjalad. Nad imestavad usside, virbude, virtsude, marjade ja seemnete eest, mida nad leiavad oma suurepärase lõhnaga. Kiivid on ainsad lindud, kellel on nende nokkide näpunäidule ninasõõrmed. Enamikul lindudel on ninasõõrmed nende nägudele lähemal.

Järglased

Kiivid on mõnikord üksteist kogu elu jaoks. Sageli aga leiab naine meest, kes talle meeldib paremini ja jätab tema praeguse abikaasa.

Kiividel on ükskõik millise linde suurim munade ja kehakaalu suhe. Uus-Meremaa kaitseministeeriumi andmetel on muna keskmiselt 15 protsenti naissoost kehakaalust. Kuid see võib olla kuni 20 protsenti tema kehakaalust, mis on võrreldav 120-lb-ga. (54 kg) naine, kes sünnitab 24-lb. (11 kg) beebi, vastavalt San Diego loomaaiale. Emane paneb üks kuni kaks muna korraga, kuni kolm korda aastas.

Munadel on antibakteriaalsed ja seentevastased omadused, et vältida baktereid ja seenid, mis on levinud Uus-Meremaal asuvates soolastes piirkondades. Paar isast istuvad munadele, kuni nad lüüakse. Kiivi munaraku inkubatsiooniperiood on 75 kuni 85 päeva.

Erinevalt teistest lindudest löövad tibud oma munad lahti ja kaetakse suled kohe, kui nad lüüakse. Nad näevad välja nagu nende vanemate väikesed versioonid. Mõne päeva pärast läheb tibu närv ja laseb isaga umbes 20 päeva. Pärast seda võivad nad mõneks ajaks oma vanema territooriumil jääda või ise otsida.

Chicks sageli ei tee seda täiskasvanuks saamiseks. Vastavalt San Diego loomaaiale on neil tibude suremus 95 protsenti. Kui nad teevad täiskasvanuks, on neil väga pikk eluiga. Kiivid tavaliselt elavad 25 kuni 50 aastat.

Põhjapunane kiiv.

Põhjapunane kiiv.

Krediit: ChameleonsEye / Shutterstock

Klassifikatsioon / taksonoomia

Siin on taksonoomia informatsioon kiivide kohta, integreeritud taksonoomilise teabe süsteemi järgi:

Kuningriik: Animalia
Alamkuningas: Bilateria
Infrapunad: Deuterostoomia
Phylum: Chordata
Subfülum: Vertebrata
Infrapuna: Gnathostomata
Ülaklass: Tetrapoda
Klass: Aves
Telli: Apterygiformes
Perekond: Apterygidae
Sugu: Apteryx
Liigid:

  • Apteegi australis (pruun Kiwi, Lõuna-pruun Kiwi)
  • Appiyx haastii (väga täpiline kiiv)
  • Apteryx mantelli (põhjapruun kiivid)
  • Apteryx owenii (väike märgistatud kiiv)
  • Apteryx rowi (Okarito pruun Kiwi)

Kiwi ületamine hoiatab autojuhtidele. Uus-Meremaa kaotab umbes 20 kiivi nädalas.

Kiwi ületamine hoiatab autojuhtidele. Uus-Meremaa kaotab umbes 20 kiivi nädalas.

Krediit: Tony Pavelka / Shutterstock

Kaitse seisund

Rahvusvahelise Looduskaitseliidu sõnul on haavatavaks loetletud lõunapuu pruun kiivid ja suured märgistatud kiivid. Põhja-pruunid kiivid ja Okarito pruun kiivid on loetletud ohustatud, kuigi põhjapõhiste kiivide populatsioonide trend on praegu stabiilne ja Okarito kiivide populatsioon kasvab. Väike märgistatud kiivid on loetletud lähiajal ähvardava kasvava elanikkonnaga.

Vastavalt Uus-Meremaa kaitseministeeriumi hinnangule kaotab Uus-Meremaa igal aastal umbes 2 protsenti (umbes 20 nädalat) juhuslikust kiivist. Uus-Meremaal on kokku umbes 68 000 kiivi.

Muud faktid

Vastavalt San Diego loomaaiale on kiividel kehatemperatuur 100 kraadi Fahrenheiti (38 kraadi Celsiuse järgi), mis on madalaim igas linnus.

Need linnud saavad oma nimesid kõnede helist. Nad suhtlevad teistega, helistavad "kee-wee, kee-wee".

Purdue Ülikooli andmetel viidi Uus-Meremaale 1908. aastal välja väike, fuzzy hiina sõstar, mis pärines Lõuna-Aasiasse. 1960. aastatel kasvatajad hakkasid seda kutsuma "kiivifiltriks", et anda sellele rohkem turupotentsiaali.

Lisaressursid

  • National Geographic: kuidas Uus-Meremaa liustikud kujundasid Kiwi linnu päritolu
  • Loomade mitmekesisuse veebi: suurepärased kiivid
  • ADW: pruun kiivid
  • ADW: väikesed kiivid


Video Täiendada: True Facts About The Owl.




ET.WordsSideKick.com
Kõik Õigused Reserveeritud!
Mistahes Materjalide Reprodutseerimine Lubatud Ainult Prostanovkoy Aktiivne Link Saidile ET.WordsSideKick.com

© 2005–2019 ET.WordsSideKick.com