Porpoise Puudutavad Faktid

{h1}

Porpoises on siledad korterid ja suured peeniserõngad, nagu nende nõiad ja delfiinid. Kuid need on väiksemad ja neil on erinevad uimed (või üldse mitte).

Porpoisid on teadusliku järjekorras Cetacea liikmed ja on seotud delfiinidega, kuid need kaks looma on erinevad liigid. Neil on mõlemad siledad korvid ja suured nailonpuksid. Mõlemat peetakse viletsaks olendiks ja neil mõlemal on melon, mis on otsmikul struktuur, mida nad kasutavad helikiiruste tekitamiseks oma veekindlate kodude navigeerimiseks.

Kuid pringlid ja delfiinid erinevad mitmel moel. Näiteks on pringlitel piklikud nokkid nagu delfiinid. Samuti on pringlitel kolmnurksed seljatoed, samas kui delfiinidel on kõverad või konksukujulised uimed. Erandiks on peened porpoised. Neil ei ole uimed üldse. Delfiinide hambad on koonusekujulised, samal ajal kui pruneside hambad on lava kujuga, vastavalt riikliku ookeani ja atmosfääri administratsioonile.

Suurus

Porpoisid on ka lühemad kui delfiinid. Nad kasvavad 5 kuni 6,6 jalga (1,5 kuni 2 meetrit) ja kaaluvad 110 kuni 265 naela. (50 kuni 120 kilogrammi). Vastupidiselt kasvab bottleose delfiin umbes 8 jalga (2,5 m) pikk ja kaalub 440 kuni 660 lbs. (200 kuni 300 kg).

Elupaik

Kolme põlvkonna perekonnas on kuus liiki. Nagu nende nimedest nähtub, on California lahe porfoonid levinud California lahe põhjaosas. Rahvusvahelise Looduskaitseliidu (IUCN) andmetel elavad Ida- ja Lääne-Ameerika läänerannikul asuvad mustad põlvesed, tuntud ka kui Burmeisteri porvangid.

Spectacled porpoise meeldib külm vesi ja on leitud kogu maailmas Antarktika põhja pool asuvas tsoonis. Tavaliselt on ka porpoise või külmvesi, aga see jääb Põhja-Ameerika idarannikuni Gröönimaa lõunaosas, Skandinaavia põhjapoolsete rannikualade ja Alaska ja Jaapani rannikuvetes.

Dalli porpoise jääb Vaikse ookeani põhjapoolsele äärisele. Mõned peened porpoised on Hiina ja Korea vahelise kollase mere ja Jaapani lõunaosas, teised aga ujuvad Lõuna-Aasia rannikul.

Mõned pringlid ei jää lihtsalt ookeani. Mõned ujuvad ka jõgedes ja kanalites ning saavad hakkama nii soola kui ka värske veega. Näiteks elavad pruunid pringlid rannikuvetes ja India ookeani ja Vaikse ookeani lääneosas asuvates jõgedes.

Harjumused

Enamik porgandid on sotsiaalsed loomad. Loomade mitmekesisuse veebi (ADW) sõnul elavad nad rühmadena shoals, mis võivad olla paar liikmeid tuhandeteks. Näiteks Dalli pringel elab kaks kuni 20 liiget varjualustes, samal ajal kui sadamapüünise varsil võib olla kuus kuni 100 liiget.

Toitumine

Porgandi dieedid erinevad olenevalt liigist, kuid nad kleepuvad peamiselt kaladele, koorikloomadele, kaheksajalgadele ja kalmaaridele. Nad võivad olla ka suured sööjad. Vastavalt riiklikule eluslooduse föderatsioonile, kannab porpoiss sööb umbes 10 protsenti oma kehamassist.

Järglased

Porboosidest üldiselt pole palju teada, ja looma reproduktiivsete harjumuste puhul tundub olevat eriti vähe teadmisi. Kuna pringlid on imetajad, on neil elussündid. Naistel on rasedusaeg 10-11 kuud ja sünnitatakse korraga üks noor. Noori nimetatakse kutsikateks või vasikateks.

Kutsikad on võõrutatud seitsme kuni kaheksateistkümnest ja suguküpsed vanuses 2-8 aastat, olenevalt liigist. Porpoise võib elada kuni 23 aastat.

Vaquita porru

Vaquita porru

Krediitkaardiga: Alejandro Robles

Klassifikatsioon / taksonoomia

Niinimetatud integreeritud taksonoomilise infosüsteemi (ITIS) kohaselt on porpoise taksonoomia:

Kuningriik: Animalia
Alamkuningas: Bilateria
Infrapunad: Deuterostoomia
Phylum: Chordata
Subfülum: Vertebrata
Infrapuna: Gnathostomata
Ülaklass: Tetrapoda
Klass: Mammalia
Alaklass: Theria
Infrapunakollane: Eutheria
Telli: Cetacea
Allhange: Odontoceti
Perekond: Phocoenidae
Perekonnad ja liigid:

  • Neopokäänefakenoide (täiuslik pringel)
  • Phocoena dioptrica (prusspea)
  • Phocoena phocena (tavalised pringlid, sadamapüünised)
  • Phocoena sinus (California lahe porpoise, Vaquita porvoo)
  • Phocoena spinipinnis (meriahvenapuu, Burmeisteri porpoiss)
  • Phocoenoides dalli (Dalli pringel, True's porpoise)

Kaitse seisund

Ainus merepiir, mida ohustab IUCNi ohustatud liikide punane nimekiri, on Vaquita porpoise. Vaquita porvine on loetletud kriitiliselt ohustatud, sest arvatakse, et elanikkond väheneb, kuigi konkreetne rahvastiku arv ei ole praegu teada.

Hämmastavatena on loetletud peenest pringli- ja Indo-Vaikse ookeani peenestatud pringelest. Seda seetõttu, et nende rahvastik näib olevat langus. Teised liigid on loetletud kui murettekitavad või neid ei klassifitseerita, kuna liikide kohta pole piisavalt andmeid kogutud.

Muud faktid

Sadamadüüpide nimi on selle elupaigale tõestav. Nad tahavad jääda veekogudesse, mis ei ulatu rannikupiirist kaugemal kui 500 jalga (152 m).

Viimistletud pringlid on mustad, kuid need on tegelikult hallid, sinise bittidega.

Lisaressursid

  • Maailma loodusfond: delfiinid ja porpoise
  • National Geographic: Harbor Porpoises
  • Pacific Life'i fond: Vaquita Porpoise


Video Täiendada: Susan Savage-Rumbaugh: The gentle genius of bonobos.




ET.WordsSideKick.com
Kõik Õigused Reserveeritud!
Mistahes Materjalide Reprodutseerimine Lubatud Ainult Prostanovkoy Aktiivne Link Saidile ET.WordsSideKick.com

© 2005–2019 ET.WordsSideKick.com