Grizzly Bear Facts

{h1}

Grizzly-kandjad on pruunkaru kandevõime, mis elab ameerika ühendriikide, kanada ja alaska vaikse ookeani loodeosas.

Grizzly karu on pruunkaru tüüp. Mõned eksperdid ütlevad, et grizzly on pruunkaru kariloomade alamliik, teised ütlevad, et kaks karu on sama loomad ja "grizzly karu" viitab pruunkaradele, kes elavad Põhja-Ameerika sisemuses.

Pruunid karud leiavad kogu maailmas; Grizzlies elavad väiksemas konkreetses piirkonnas: Vaikse ookeani loodeosas. Vastavalt National Wildlife Federation, eristatakse suuruse, värvi ja toitumise alusel. Põhja-Ameerika inimesed kasutavad "grizzly bear", et viidata väiksematele ja kergematele loomadele, kes elavad siseruumides, kus ei ole palju lõhet süüa. "Brown bear" tähendab suuremaid ja tumedamaid karu rannikualadel, kus on lõhe.

Suurus ja välimus

Loomade mitmekesisuse veebi (ADW) andmetel on Grizzlies suurimate eluskaljakandjate seas. Need on pikkusega 3,3 kuni 9 jalga (1 kuni 2,8 meetrit) ja kaaluvad 800 naela. (363 kilogrammi). Hariliku karu sabad on tavaliselt 2,6 kuni 8 tolli (65 kuni 210 millimeetrit) pikad. Kui nad jäävad tagakülgedele püsti, võivad nad ulatuda 8 jalga (2,4 meetrit) pikkuni.

Grizzly-karudel on puri või nõgus nägu; lühikesed, ümmargused kõrvad; ja suur õlakoor. Vastavalt Rahvusliku Loodusfestivali andmetele ulatuvad nad väga hele pimedas - peaaegu valgest kuni tumepruuni värvini. Vastavalt San Diego loomaaiale tähendab sõna "grizzly" "puistunud või triibutatud halliga", nagu grizzly karu karusnahk. Kuid karu teaduslik nimetus kirjeldab tema eeldatavat käitumist: Ursus arctos horribilis.

Elupaik ja harjumused

Grizzlies kipuvad tundma avatud alasid, nagu tundra, mägipiirded ja rannikualad. Suurem osa grizzly karu elab üksinda. Nüüd ja siis kogevad nad koos teiste grizzlitega, kes ei kuulu paaritusperioodiks ja seisavad üksteise kõrval, kuid mitte palju sotsialiseerumist.

Grizzliesel on harjumus puude puude hõõrumine, kuid nad ei püüa kriimustada kannatamatut sügelemist. Pigem suhtlevad nad üksteisega, jättes oma lõhna. Üks teadlane, kes õppis, et metsad puistavad selga, hakkavad metsas puude märgistamisel paremini üksteist tundma õppima, vähendades seeläbi naiste vahelist võitlust.

Suurim kogus grizzlies on Alaska lõhede ajal. Vastavalt National Geographic andmetele, kui lõhe rändavad suve jooksul ülesvoolu, koguvad nad oma kalju täidiseks. Suurimad karud saavad esimese saagi.

Lõhe rasv aitab talvel talvepõlve korral purjetada. Enne talveunestamist kaevavad need karud puistangad mägedes ja võivad põrandat asetada lehtede kihiga. Uinumine kestab neli kuni kuus kuud, mis San Diego loomaaias arvestab kuni ühe kolmandiku kuni poole nende elust.

Grizzlies meeldib veeta oma päeva ärkvel ja jahtuma, kuid kui inimesed on ümber, on teada, et nad lülituvad öösel ajakavale. Enamik pruunkarjaid on kõige aktiivsemad varahommikuse ja suvel.

Hallake Yellowstone'i rahvuspark, Wyoming.

Hallake Yellowstone'i rahvuspark, Wyoming.

Krediit: Nageli fotograafia / Shutterstock

Toitumine

Grizzlies on kõikjalad, mis tähendab, et nad söövad taimkatte ja liha. Gritsli dieet võib koosneda puuviljadest, pähklitest, lehtedest, marjadest, juurtest ja muudest loomadest. Loomade toidud võivad olla nii väikesed kui närilised või sama suur kui põder, kuna need karud on toiduahela ülaosas. Talveunerežiimis ei pea grizzlies sööma. Nad elavad oma kehas talletatud rasvast.

Järglased

Vastavalt ADW andmetele on grizzly-karude paaride hooaeg maist juulini. Viljastatud munad hakkavad arenema, kuid implantatsioon emakasse on tavaliselt edasi lükatud novembrini, mil naine hibernatsioon. Pärast kuue kuni kaheksa nädala möödumist sünditakse kaks või kolm imikuid, nn harjumused.

Poisid on alasti, pimedad ja abitu ja kaaluvad ainult 12 kuni 24 untsi (340 kuni 680 grammi). Kuigi ema jätkab talveunerežiimi, imetab ja imetab tema beebid, isegi kui nende silmalauled suletakse kinni. Kuue nädala pärast on beebide silmad avatud. Kevadel on ka karusnahk ja hambad.

18-30 kuu jooksul võõrutatakse beebid ja 2 või 3 aastased on valmis emadele lahkuma. Vastavalt ADW-le on 4-6-aastased beebid piisavalt küpsed. Grizzlies kipuvad keskmiselt 25 aastat elama.

Klassifikatsioon / taksonoomia

Loomade traditsiooniline liigitus tugines luid ja kehaehitusel põhinevatele andmetele. Vastavalt geograafiliste erinevuste kohta tehti ühel ajal välja üle 90 alamliigi, vastavalt raamatu "Põhja-Ameerika looduslikud imetajad" peatükile "Grizzly Bears" (John Hopkins, 2003). Kuid DNA analüüs on kahtluse alla andnud ajaloolise taksonoomilise klassifikatsiooni kannab. Autorid väidavad, et DNA ei toeta pritsli karja kutsumist pruunkaru kariloomade alamliigiga. Siiski väidavad autorid, et praeguse taksonoomia drastilisest muutumisest on vaja täiendavaid uuringuid.

Seda silmas pidades on siin integreeritud taksonoomilise infosüsteemi (ITIS) sõnul praadimaandurite praegune taksonoomia:

Kuningriik: Animalia
Alamkuningas: Bilateria
Infrapunad: Deuterostoomia
Phylum: Chordata
Subfülum: Vertebrata
Infrapuna: Gnathostomata
Ülaklass: Tetrapoda
Klass: Mammalia
Alaklass: Theria
Infrapunakollane: Eutheria
Telli: Carnivora
Allhange: Caniformia
Perekond: Ursidae
Sugu: Ursus
Liigid: Ursus arctos
Alamliik: Ursus arctos horribilis

Watertoni järvede rahvuspargis hõõrutub puu kolme rämpstaru.

Watertoni järvede rahvuspargis hõõrutub puu kolme rämpstaru.

Krediit: Watertoni järvede rahvuspark.

Kaitse seisund

Rahvusvahelise Looduskaitseliidu (IUCN) sõnul ei ole pruunkarja ohtu ohustatud või ohustatud; aga organisatsioonil ei ole eraldi numbreid grizzlies.

Wildlife kaitsjate sõnul oli Põhja-Ameerikas umbes 50 000 grizzly karu. Praegu jääb madalam 48 riiki vähem kui 1500 grizzli. Alaskal on umbes 31 000 inimest. San Diego loomaaedade järgi oli Põhja-Ameerikas kunagi 86 eri tüüpi grizzlite ja pruunkaru. Paljud neist on Euroopast koloniseeritud.

USA ohustatud liikide seadus on kaitstud grizzlite jahtimiseks ja on aidanud neid uuesti oma endiste elupaikade juurde tagasi viia.

Lisaressursid

  • National Geographic: kõige suurem karu, mis kunagi leiti
  • Wildlife kaitsjad: Grizzly Beari infoleht
  • National Wildlife Federation: Grizzly Bear


Video Täiendada: Grizz Quiz: How Much Do You Know About Grizzly Bears? | Short Film Showcase.




ET.WordsSideKick.com
Kõik Õigused Reserveeritud!
Mistahes Materjalide Reprodutseerimine Lubatud Ainult Prostanovkoy Aktiivne Link Saidile ET.WordsSideKick.com

© 2005–2019 ET.WordsSideKick.com