Jaguar Faktid: Suurim Kass Ameerikas

{h1}

Jaguarid on suuruselt kolmas suur kass maailmas lõvid ja tiigrid.

Jaguarid on suured kassid, mida võib leida Põhja-, Kesk- ja Lõuna-Ameerikas. Neid tähistatakse nende kollase või oranži kihina, tumedate täppidega ja lühikeste jalgadega. Nendel pindadel asuvad tumedad laigud erinevad teistest kassi paeltest. Iga koht näeb välja nagu roos ja seda nimetatakse rosettideks.

Suurus

Vastavalt Wildlife Defenderi andmetele on Jaguarsid Ameerika suurimad kassid ja maailma suuruselt kolmas kassid. Pea suunas on need kassid pikkusega 4 kuni 6 jalga (1 kuni 2 meetrit). Saba võib lisada veel 2 jalga (60 sentimeetrit) pikkuses, kuigi nende sabad on teiste suurte kassidega võrreldes suhteliselt lühikesed. Lioniente võib võrdlusena kasvada kuni 105 jalga (105 cm).

Mehed on naised raskemad. Mehed võivad kaaluda 126 kuni 250 naela. (57-113 kilogrammi), kui naised kaaluvad 100 kuni 200 naela. (45-90 kg) vastavalt Denveri loomaaiale.

Elupaik

Jaguarid elavad tavaliselt metsades või metsades, kuid neid leidub ka kõrbetes, näiteks Arizonas. Nad kalduvad jääma vee lähedale ja nad soovivad kala püüda. Jaguarid panevad oma sabad vette kala meelitama, nagu kalapüük.

Ajalooliselt rändasid jaguarid Edela-Ameerika Ühendriikidest Texas-Californiast. Kuulus mägine mees James "Grizzly" Adams isegi teatasid, et näinud naiste ja kaks beebi Californias Tehachapi mägedes Bakersfieldi lähedal mõnel korral 1800. aastate keskel.

Kuid 1900-ndate aastate alguse kiskjate jõupingutused kustutasid jaguarid nende ulatuse põhjakülgedest. Täna on põhjapoolseim aretuspopulatsioon Mehhikos Sonora osariigis. Isegi juhuslik jaguar teeb Arizona kodu. Eksperdid arutavad, kui tähtis on see elupaik üldise jaguaaride ellujäämiseks, kuid mõned riigi konserveerijad väidavad, et Arizona võib olla suurte kasside jaoks oluline elupaik, kuna kliima soojeneb ja saak hakkab põhja suunas liikuma.

Ainus tuntud jaguar Ameerika Ühendriikides on täna noor mees hüüdnimi "El Jefe". Ta on näinud fotode ja videotega Tussooni lähedal asuvates Santa Rita mägedes asuvatest kaamerapüüdjatest, kus ta on rändanud vähemalt kolm aastat. Bioloogid on oma liikumist jälginud ka spetsiaalselt väljaõppinud koorijaga koeraga.

Viimane jaguar, kes teadaolevalt elas Ameerika Ühendriikides enne El Jefe'i, oli Macho B, teine ​​mees. 2009. aastal ebaõnnestus Macho B pärast ebaõnnestumise ja raadiokraetiku katset eakate jaguaride ebaõnnestumist. Macho B surm oli Arizona kalade ja mängude osakonna peamine skandaal ning viinud läbi ohustatud liikide tapmise uurimise.

Jaguari märkused riigis on olnud vähe ja kaugel. Viimane teadaolev naissoost jaguaar Ameerika Ühendriikides tulistas 1963. aastal jahimees, kes teda kohutavalt bobcati vastu võtsid.

Harjumused

Jaguarid on üksikud, kes ainult veedavad aega teiste sarnastega, kui nad paarivad või harivad beebid. Jäägi teiste jugaaride hoidmiseks märgistavad nad oma territooriumi uriiniga või tähistavad puude oma küüntega. Vastavalt Michigani ülikooli loomade mitmekesisuse veebisaidile (ADW) võivad nende territooriumid ulatuda kuni 50 miili kaugusele.

Jaguar on tipptasemel kiskja. Sellel ei ole looduslikke röövreid peale inimeste, kes neid karusnaha või sporti kütkestavad.

Nende nimi pärineb indiaanlaste sõna "yajuar". Yajuar tähendab "kes tapab ühe hüppega". Jahi ajal kasutavad jaguarid oma tugevaid lõualuusid ja teravaid hambaid. Nad püüavad oma saagiks peaga ja tapavad tappa. Kui kassid tapavad saagi, lähevad teised kassid kaela.

Toitumine

Jaguarid on kiskjalised, mis tähendab, et nad söövad ainult liha. Looduses kasutavad jaguarid oma kiirust ja saladusi hirvede, pekkari, ahvide, lindude, konnade, kalade, alligaatorite ja väikeste näriliste eemaldamiseks. Kui looduslik toit on napib, siis need suured kassidega tegelevad ka koduloomad.

Nende lõuad on tugevamad kui teised kassiliigid. Nende tugeva lõualuuga joogarad hõõruvad luude peale ja söövad neid. Vastavalt BBC andmetele on nende lõuad piisavalt tugevad merikilpkonna koorega purustamiseks. Tegelikult on loomastikus luud osa jaguaride korrapärasest toitumisest.

Samuti ei meeldi nad oma toitu jagama. Jaguar sööb oma saagikust ainult puude peale tõmmates, isegi kui puud on üsna kaugel.

Jaguari ema koos oma kahe beebiga Kolumbia õlipalmaistandustes.

Jaguari ema koos oma kahe beebiga Kolumbia õlipalmaistandustes.

Krediit: Panthera

Järglased

Augustis ja septembris, jaguar mate. Pärast paaritamist võtab naine oma noore umbes 100 päeva ja sünnitab ühe kuni neli last.

Baby Jaguarid nimetatakse harilikult. Nad on sündinud koos silmalaugudega suletud suletud. Umbes kahe nädala pärast saavad beebid esimest korda näha. Pärast kuut kuud õpib ujumismägi neile, kuidas jahti, ja pärast teist sünnipäeva lahkub beebi ema elama omaette.

Jaguarid elavad tavaliselt umbes 12 aastat.

Klassifikatsioon / taksonoomia

Jaguaride taksonoomia on integreeritud taksonoomilise infosüsteemi (ITIS) kohaselt:

Kuningriik: Animalia
Alamkuningas: Bilateria
Infrapunad: Deuterostoomia
Phylum: Chordata
Subfülum: Vertebrata
Infrapuna: Gnathostomata
Ülaklass: Tetrapoda
Klass: Mammalia
Alaklass: Theria
Infrapunakollane: Eutheria
Telli: Carnivora
Allhange: Feliformia
Perekond: Felidae
Alamperekond: Pantheriinid
Sugu: Panthera
Liigid: Panthera onca
Alamliik:

  • Panthera onca arizonensis (Arizona jaguar)
  • Panthera onca centralis (Kesk-Ameerika jaguar)
  • Panthera onca goldmani (Yucatani poolsaare jaguar)
  • Panthera onca hernandesii (Lääne-Mehhiko jugaar)
  • Panthera onca onca (Ida-Brasiilia jaguar)
  • Panthera onca palustris
  • Panthera onca paraguensis (Paraguay jaguar)
  • Panthera onca peruviana (Peruu jaguar)
  • Panthera onca veraecrucis (Kirde-Jaaguar)

Kaitse seisund

Rahvusvahelise looduskaitseseaduse ohustatud liikide punase nimekirja kohaselt on jaguar "lähedal ohustatud", kuna see on salakaitse ja vihmametsade hävitamine. Maailma looduse föderatsioon arvab, et looduses on jäänud vaid 15 000 jaguarit.

Muud faktid

Geneetilisest mutatsioonist tulenevad melanistilised või kõik mustad jaguarid. See mutatsioon põhjustab naha ja karusnaha sisalduse suurtes kogustes tumedat pigmenti. Neid jaguaaride tüüpe leidub vihmametsades, sest neil on lihtsam segada puude tumedate varjunditega.

Jaguarid võivad näha kuue korda paremini kui inimestel öösel või pimedates tingimustes silma peal oleva kudede kihina, mis peegeldab valgust.

Erinevalt enamikust kastidest ei karda jugaarsid vett. Nad on ka väga head ujujad.

Lisaressursid

  • Ameerika loodusteaduste muuseum: Panthera Onca
  • National Geographic: Jaguar
  • National Wildlife Foundation: täpilised kassid


Video Täiendada: You Will Never Look at Your Life in the Same Way Again | Eye-Opening Speech!.




ET.WordsSideKick.com
Kõik Õigused Reserveeritud!
Mistahes Materjalide Reprodutseerimine Lubatud Ainult Prostanovkoy Aktiivne Link Saidile ET.WordsSideKick.com

© 2005–2019 ET.WordsSideKick.com